MENÜ

Honlap címe

Brokkoli

  • nagy mennyiségű C-vitamint valamint sulphoraphane-t tartalmaz, amely megakadályozza a rosszindulatú sejtburjánzást
  • Kálium és magnézium tartalma , segíti az immunrendszer erősítését
  • jó hatással van a hormonháztartásra

Búza

  • B17 vitamintartalma gátolja a rákos sejtek életbenmaradását
  • krolofill tartalma segíti a vér oxigénellátását,tisztítja a májat,
  • egyensúlyban tartja a vérnyomást, elősegíti a vércukor szinten tartását,
  • nőveli a rádióaktív sugárzás elleni védelmet, segíti az emésztést
  • gyulladáscsökkentő, baktériumölő és hurutoldó
  • kimagasló A vitamin-,C-vitamin tartalma
  • ásványi anyagok közül nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, nátriumot

Lucerna

  • Nagyon sok vitamin félét tartalmaz( A,-B,-B12,-C,-D,- E és K-vitaminokat)
  • ásványi só tartalma lúgosítja a vért (candida gomba fertőzésben szenvedőknek segítség)
  • rostja lelöki a koleszterinlerakódásokat az erek faláról és szaponin tartalma feloldja a rögöket
  • benne található mangán csökkenti a vércukorszintet
  • magas klorofill tartalma miatt szív és érrendszeri betegségekben szenvedőknek különösen ajánlott
  • B12- vitamin tartalma a vérszegénységben segít
  • K- vitamin tartalma megelőzi a vérrög kialakulását, csökkenti a vérzéseket
  • a növényi hormon segíthet a mellrák kialakulásánakmegelőzésében
  • elviselhetővé teszi a változókor kellemetlen tüneteit
  • szoptatos anyáknál serkenti a tejelválasztást
  • vastagbélgyulladásban szenvedők gyógyhatású tápláléka, roboláló hatású
  • magas a fehérjetartalma
  • L-borostyánkősavat tartalmaz, amely a kötőszövetek rugalmasságáért felelős

Medvehagyma

  • sok betegség kialakulásában vagy akár megállításában játszik nagy szerepet
  • hatásos lehet ízületi gyulladások esetén vagy bármilyen mozgásszervi panasz gyógyításában
  • reumára is hatékonyan alkalmazható
  • merevedési problémákra is alkalmazhatók

Napraforgó

  • vitaminok: A, B1,B2,B3,C,E
  • ásványi anyagok: foszfor, vas, réz, cink, mangán, kálcium, kálium, magnézium, cink, kobalt, klór, jód
  • magas foszfor és kálciumtartalma fontos a csontoknak, fogaknak,ke4ll a zsírok és szénhidrátok emésztéséhez, szövet -és izomtónushoz, idegrendszerhez
  • vastartalma a vörösvértestképzéshez, réz tartalma a vas felhasználásához szükséges
  • jódot tartalmaz, amely a pajzsmirigy-hormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez
  • magnéziumot tartzalmaz az izom,-agy- tüdőszövetek működéséhez
  • kiváló niacin forrás
  • gyógyhatású tüdőbetegségek, torokkaparás, köhögés, hörghurut, veseproblémáknál és lázcsillapító hatású
  • magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja
  • klorofill tartalma segíti a vér oxigénellátását a sejtekhez
  • tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatása van
  • jótékony hatással van a cukorbetegségre

 

 

Retek

  • magas az A-,B1- és B6-vitamin tartalma
  • ásványi anyagok közül  vas, foszfor, folsav és kálium tartalma számottevő
  • természetes antibiotikum, tisztító, immunerősítő, méregtelenítő
  • elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, tisztítja a légzószerveket
  • megfázás esetén megszünteti a homlok- és orrmelléküreg dugulását
  • vizelethajtó, tisztíja a húgyvezetéket, húgyhólyagot és a vesét
  • csökkenti a reumatikus fájdalmakat
  • magas foszfor tartalmú vegyületei elmulasztják a pattanásokat, tisztítják, szépítik a bőrt
  • sok folyadékot kell hozzá inni,mert nagyon erős a hatása

Szójabab

  • tartalmazza az összes nélkülözhetettlen aminósavat
  • magas az E-vitamin, réz-,cink- és lecitintartalma.

Hagyma

  • sejtnővekedést segítő,ezért minden betegség esetén ajánlott a fogyasztása
  • antibiotikus és méregtelenítő hatású
  • jól alkalmazható gyulladások és fekélyekre
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • növeli a szervezet ellenállóképességét

Vöröskáposzta

  • ásványi anyagok közül jelentős a kálium, kálcium, kén, klorofill, jód és vas tartalma
  • elsősorban az ér-eredetű, vérsejtképző daganatokra a leghatásosabb
  • tartalmaz U-vitamint, amely bőrünk egészséges állapotát őrzi
  • segíti a májfunkciót , a méregtelenítést
  • csökkenti a koleszteri és triglicerid szintet
  • fontos figyelembe venni a K-vitamin tartalmát, elengedhetetlenül szükséges a véralvadásnál
  • zöldhályognál segíti a látást
  • legaktívabb a benne található telomeráz enzim, emely segíti a sejtek megújulását, csökkenti az öregedés folyamatát

Hajdina

  • magas a fehérjetartalma
  • riboflavin- és rutin tartalma serkenti az agyműködést és erősíti az érfalakat

Lencse

  • jelentős a rosttartalma
  • koleszterincsökkentő
  • az étkezések után fellépő hirtelen bekövetkező vércukorszintemelkedést jelentősen csökkenti
  • jelentős a magnézium-,vas-,cink- és krómtartalma

Zöldborsó

  • természetes inzulinszabályozó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályozó és szíverősítő
  • rákmegelőző anyagokat tartalmaz
  • jelentős a vastartalma

Zsázsa

  • gyógyhatása miatt ősidők óta nagyra becsülik
  • cukorbetegeknek különösen ajánlott
  • rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus, mert 80%-ban tartalmaz telítettlen zsírsavakat
  • a klorofill tartalma tisztítja a vért
  • magas E-vitamin tartalma értágító, alvadásgátló hatású
  • vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő is
  • az antioxidánsok(A-,C-, E-vitamin, béta-karotin és szelén) erősítik az immunrendszert
  • segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében
  • nőveli a férfiasságot

 

Mustár

  • erőteljes ízű
  • vajas kenyéren, levesben vagy müzlibe keverve ízletes
  • nagy viatamin tartalma és antibiotikus hatása miatt értékes
  • segít az emésztési proglémák kezelésében
  • vértisztító hatással is rendelkezik
  • enyhíti az izom fájdalmak

Mungóbab

  • vitaminok: A,B,C, és E
  • ásványi anyagok: vas,folsav,magnézium,foszfor
  • az érett mag kb. 22% fehérjét tartalmaz,emiatt alapvető fehérjepotló táplálék
  • rostban gazdag, segíti a salakanyagok eltávolítását és a méregtelenitést
  • kedvező élettani hatással van a szívre
  • szabályozza a vércukorszintet és a hormonháztartást
  • magas rost tartalma támogatja a vastagbél működését
  • vas tartalma pedig segíti a vérképzést és jó hatással van a bőrre is

 Görögszéna(lepkeszegmag)

  • koleszterindiéta része , elősegíti az emésztést
  • vértisztító, gyulladáscsökkentő, vérképző
  • ajánlott meghülés és fertözések esetén
  • nagy mennyiségben tartalmaz lecitint, ami a közpinti idegrendszerre hat, serkenti és regenerálja az idegsejtek működését, serkenti az emlékezést
  • tisztítja a verőerek beteg nyirokcsomóit, csökkenti a fehéprvérsejt túlképződést
  • csökkenti a pánikrohamokat
  • lázcsillapító, segíti az inzulintermelést, leköti a gyomorsavat
  • szeléntartalma erősíti az immunrendszert
  • nagyon erős antioxidáns
  • javítja az étvágyat, segíti az emésztést
  • flavonoid-származékokat és kollagént tartalmaz, fiatalítja a sejteket
  • karcsúsít, mert tísztitja a szervezete és bontja zsírt
  • vízhajtó hatású

Repce, káposzta

  • magas az Omega3-és Omega 6 zsírsavtartalma, ezálétal közvetlenül hat a szív munkájára,az érfalak rugalmasságát visszaadja, megakadályozza szívkoszorús erek meszesedését
  • javítja a szem hajszálereinek vérellátását
  • segíti akollagén termelődését, ezáltal a bőr rugalmassága változik, javítja a bőr vízellátását
  • emeli a vörösvértest számot
  • csökkenti a koleszterinszintet

Vöröshere

  • vitaminok: B1,B3,C
  • ásványianyag: kálcium, kálium, magnézium, foszfor, króm
  • tartalmazza az összes nyomelemet, ami a mirigyek működéséáhez elengedhetettlen
  • jótékony hatású epe-, máj és cukorbetegeknek
  • ízületi és reumás bántalmak csillapítására is kitűnő
  • erősít, táplál, tisztítja a vért
  • nyugtatja az idegrendszert és a gyomrot
  • görcsoldó, nyálkaoldó
  • gyulladáscsökkentő
  • torok-és gyomorrák gyógyszerként ismertéka XIX század orvosi könyveiben, megakadályozzaq a rákos daganatok növekedését
  • magas ásványitartalma miatt termékenység fokozó
  • hatékonyan segíti a kálcium beépülését a csontokba
  • képes a menopausában kialakult hőhullámokat és a menstruációt megelőző tünetegyüttest csillapítani
  • a prosztata megnaggyobodás tüneteinek enyhítésére is alkalmas
  • csökkenti a koleszterinszintet

Tönkölybúzafű

  • vitaminok: A,B,E
  • ásványi anyagok: vas, magnézium, kálcium, kobalt, foszfor, szelén
  • erősíti az idegrendszert,
  • 17-20% fehérjét tartalmaz, ami a közönséges búzához képest hatszoros
  • kiváló az aminósav összetétele
  • esszenciális zsírsavakat is tartalmaznak, amelyek jótékonyan hatnak az idegrendszerre
  • keményitő és fehérje szerkezete miatt a lisztérzékenyeknek is ajánlott
  • szelén tartalma 8-szor magasabb, mint egyéb gabonáké, emiatt erős antioxidáns szerepet játszik ba rákos megbetegedések megelőzésében
  • hatékony a candida gomba elleni küzdelemben
  • jótékonyan hat a dohányzók szpichés és fizikai teljesítőképességére, regenerálódására

Árpa

  • vitaminok: B1,B2,B5,B6,B7, PABA, E
  • ásványi anyag: foszfor, mangán, molibdén, kálcium, vas, szilícium,
  • enyhén nyugtató és lázcsillapító hatású
  • segít megelőzni a szív-és érrendszeri betegségeket
  • csökkenti a húgyutak gyulladását
  • segíti az emésztőrendszer karbantartását
  • gyorsítja a betegségek utáni felépülést
  • vízhajtó hatású
  • lassítjka az öregedést

Zeller

  • viotamin: K , A
  • ásványi anyag: molibdén, folsav, kálium,
  • élelmi rostokban gazdag
  • kíváló antioxidáns
  • jótékonyan hat a májra
  • enyhe vízhajtóként is működik, így a vérnyomásra is kedvező hatással van

Csicseriborsó

  • vitaminok: B1,B2,B6 , E
  • ásványi anyag: folsav
  • jelentős élelmirosttartalma miatt alkalmas a székrekedés megelőzésére vagy kezelésére
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét
  • pektin tartalma miatt csökkenti az étkezés utáni gyors vércukorszint-emelkedéstmajd aíz utána kialakuló túlzott vércukorszint ingadozást
  • jelentős fehérjetartalma miatt , vegetáriánusok étrendjébe is beilleszthető
  • alacsony zsírtartalmú
  • folsav tartalma hozzájárul a normális vérképzéshez, valmint a terhesség alatt, az idegcső-zárodási rendellenességek mérsékléséhez

Adzuki bab

  • vitaminok: B1, B2
  • ásványi anyagok: vas, kálcium, magnézium, foszfor
  • jellegzetes ízű , könnyen emészthető
  • inzulinszabályozó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályozó
  • nagy mennyiségben tartalmaz proteineket és esszenciális aminósavakat
  • a csíráztatott bab, nem okoz bélgázképződést

Chia mag

  • gazdag Omega-3 ás Omega-6 zsírsavakban
  • fehérjében, rostban és ásványi anyagokban gazdag
  • magas klorofilltartalommal rendelkezik
  • segití a sejtek regenerálódását
  • részt vesz a vörösvértest képzésben, vértisztító hatású
  • erősíti a májat és támogatja annak méregtelenítő tevékenységét
  • karban tartja és javítja a bélflórát
  • fokozza a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét
  • gátolja a rákkeltő anyagok aktivitását

Lóhere

  • általános közérzetjavító
  • vitalitást fokozó
  • alkalmazható a változókori hőhullámok kezelésére

Bazsalikom

  • gyulladáscsökkentő, immunerősítő
  • eredményes emésztési zavarok, puffadás esetén
  • vizelethajtó, vesetisztító, kőoldó

Lenmag

  • vitaminok: A, B, C, E
  • ásványi anyagok: kálium, foszfor, magnézium, kálcium, ké, vas, cink, nátrium, klór, mangán, szilícium, réz, fluor, aluminium, nikkel, kobalt, jód, króm
  • esszenciális zsírsav tartalma gátolja a koleszterin lerakódását
  • gyulladáscsökkentő
  • nagy szerepet játszik a mellrák megelőzésben és leküzdésében
  • a maghéjban lévő 3-6%-os nyáktartalom, a maghéj cellulóztartalmával együtt, fokozza a bél mozgását
  • a nyáktartalom teszi alkalmassá, ma gyulladásos gyomor- és bélmegbetegedések kiegészítő kezelésére

Édeskömény

  • csírája erjedés és puffadásgátló
  • megkönnyíti az emésztést, méregtelenit és nagyszerű izomlazító hatású
  • kismamák mindennapi étrendjébe tejszaporító hatása miatt érdemes beépíteni
  • nagyon erős aromája van

Póréhagyma

  • vitaminok: A,B,C,E
  • ásványi anyagok: kálcium, foszfor, vas, kén, magnézium
  • csökkenti a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert,
  • kiemelkedő antiszeptikus, fertőtlenítő hatású
  • erősíti az idegrendszert, enyhe hashajtó
  • tisztítja a véráramot és a májat

Lucerna

  • vitaminok: A, B-komplex, C,D,E
  • ásványi anyagok: kálcium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium
  • mind a 8 esszenciális aminosav megtalálható benne
  • magas a fehérjetartalma
  • ásványi anyag tartalma lúgosítja a vért- candida betegségben szenvedőknek jótékony hatású
  • rostja lelöki a koleszterinlerakódásokat az erek faláról, szaponin tartalma feloldja azt
  • magas klorofill tartalma miatt szív és érrendszeri betegségekben szenvedőknek különösen ajánlott
  • B-12 vitamintartalma a vérszegénységben segít, K-vitamintartalma pedig megelőzi a vérrög kialakulását
  • a nővényi hormon segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében, elviselhetővé teszi a változókor kellemetlen tüneteit
  • vastagbélgyulladásban szenvedők gyógyhatású tápláléka, roboláló hatású
  • L-borostyánkősavat tartalmaz, amely a kötőszövetek rugalmasságáért felelős

Rukkola

  • vitaminok: A, C, K
  • ásványi anyag: kálcium, vas
  • jellegzetes íze, leginkább a mustárra, tormára, földimogyoróra emlékeztet
  • a zsázsához hasonló élettani hatásokkal rendelkezik
  • nagy mennyiségű telítettlen zsírsavtartalma miatt, szív-és érrendszeri betegségekben diétás kiegészítő
  • csökkenti a gyulladásokat

Zab

  • vitaminok: B1,B2,B3,B5,B7, PABA, D, E
  • ásványi anyag: foszfor, vas, réz, fluor, cink, magnézium, kálcium
  • gazdag fehérjékben, zsírokban, cellulózban
  • meglehetősen magas kalóriatartalmával egyike a legtáplálóbb gabonaféléknek(100 g zab kb. 400 kalóriát tartalmaz)
  • enyhén izgató hatású, ezért ajánlott fogyasztása fizikai és szellemi fáradság esetén
  • segít megelőzni az izületi kopásokat
  • javítja a vérkeringést és segít vérszegénység esetén
  • gyorsítja a betegségek utáni felépülést
  • kismamáknak és fejlődésben lévő gyermekeknek, kifejezetten jót tesz, mert tartalmaz auxint, ami egy növekedési hormon

Rozs

  • vitaminok: B1,B2,B3,E
  • ásványi anyag: foszfor, vas, fluor, magnézium
  • segíti az emésztést, javítja a bélműködést
  • erősíti az idegrendszert
  • szabályozza a vérnyomást
  • segíti a vér oxigénellátásűt
  • enyhíti az izületi problémákat,
  • csökkenti a fáradságot, stresszoldó hatású
  • csökkenti a vetélés és koraszülés kockázatát
  • lassítja az öregedést

Köles

  • vitaminok: béta-karotin, B1,B2, E
  • ásványi anyagok: szilícium, nátrium, kálcium, foszfor, vas, fluor
  • a köles az egyetlen gabonaféle, amely a teljes értékű fehérjék mellett 7 aminósavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen ajánlott betegeknek, nővésben lévő fiataloknak, gyermekeknek
  • rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású
  • késlelteti az öregedési folyamatokat,
  • erősíti a látást
  • kiváló savtúltengés esetén és vashiányos állapotoknál
  • szabályozza a vércukorszíntet és a zsíranyagcserét
  • gyulladáscsökkentő
  • karbantartja az erek falát és az emésztőrendszert
  • segít megelőzni a fogszuvasodást
  • kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat , körmöket erőssé teszi
  • sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz-magas a fütőértéke
  • vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható
  • lépre is jótékony hatással van

 

 

 

Asztali nézet