magas foszfor és kálciumtartalma fontos a csontoknak, fogaknak,ke4ll a zsírok és szénhidrátok emésztéséhez, szövet -és izomtónushoz, idegrendszerhez
vastartalma a vörösvértestképzéshez, réz tartalma a vas felhasználásához szükséges
jódot tartalmaz, amely a pajzsmirigy-hormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez
magnéziumot tartzalmaz az izom,-agy- tüdőszövetek működéséhez
kiváló niacin forrás
gyógyhatású tüdőbetegségek, torokkaparás, köhögés, hörghurut, veseproblémáknál és lázcsillapító hatású
magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja
klorofill tartalma segíti a vér oxigénellátását a sejtekhez
tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatása van
jótékony hatással van a cukorbetegségre
Retek
magas az A-,B1- és B6-vitamin tartalma
ásványi anyagok közül vas, foszfor, folsav és kálium tartalma számottevő
természetes antibiotikum, tisztító, immunerősítő, méregtelenítő
elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, tisztítja a légzószerveket
megfázás esetén megszünteti a homlok- és orrmelléküreg dugulását
vizelethajtó, tisztíja a húgyvezetéket, húgyhólyagot és a vesét
csökkenti a reumatikus fájdalmakat
magas foszfor tartalmú vegyületei elmulasztják a pattanásokat, tisztítják, szépítik a bőrt
sok folyadékot kell hozzá inni,mert nagyon erős a hatása
Szójabab
tartalmazza az összes nélkülözhetettlen aminósavat
magas az E-vitamin, réz-,cink- és lecitintartalma.
Hagyma
sejtnővekedést segítő,ezért minden betegség esetén ajánlott a fogyasztása
antibiotikus és méregtelenítő hatású
jól alkalmazható gyulladások és fekélyekre
csökkenti a koleszterinszintet
növeli a szervezet ellenállóképességét
Vöröskáposzta
ásványi anyagok közül jelentős a kálium, kálcium, kén, klorofill, jód és vas tartalma
elsősorban az ér-eredetű, vérsejtképző daganatokra a leghatásosabb
tartalmaz U-vitamint, amely bőrünk egészséges állapotát őrzi
segíti a májfunkciót , a méregtelenítést
csökkenti a koleszteri és triglicerid szintet
fontos figyelembe venni a K-vitamin tartalmát, elengedhetetlenül szükséges a véralvadásnál
zöldhályognál segíti a látást
legaktívabb a benne található telomeráz enzim, emely segíti a sejtek megújulását, csökkenti az öregedés folyamatát
Hajdina
magas a fehérjetartalma
riboflavin- és rutin tartalma serkenti az agyműködést és erősíti az érfalakat
Lencse
jelentős a rosttartalma
koleszterincsökkentő
az étkezések után fellépő hirtelen bekövetkező vércukorszintemelkedést jelentősen csökkenti
jelentős a magnézium-,vas-,cink- és krómtartalma
Zöldborsó
természetes inzulinszabályozó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályozó és szíverősítő
rákmegelőző anyagokat tartalmaz
jelentős a vastartalma
Zsázsa
gyógyhatása miatt ősidők óta nagyra becsülik
cukorbetegeknek különösen ajánlott
rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus, mert 80%-ban tartalmaz telítettlen zsírsavakat
a klorofill tartalma tisztítja a vért
magas E-vitamin tartalma értágító, alvadásgátló hatású
vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő is
az antioxidánsok(A-,C-, E-vitamin, béta-karotin és szelén) erősítik az immunrendszert
segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében
nőveli a férfiasságot
Mustár
erőteljes ízű
vajas kenyéren, levesben vagy müzlibe keverve ízletes
nagy viatamin tartalma és antibiotikus hatása miatt értékes
segít az emésztési proglémák kezelésében
vértisztító hatással is rendelkezik
enyhíti az izom fájdalmak
Mungóbab
vitaminok: A,B,C, és E
ásványi anyagok: vas,folsav,magnézium,foszfor
az érett mag kb. 22% fehérjét tartalmaz,emiatt alapvető fehérjepotló táplálék
rostban gazdag, segíti a salakanyagok eltávolítását és a méregtelenitést
kedvező élettani hatással van a szívre
szabályozza a vércukorszintet és a hormonháztartást
magas rost tartalma támogatja a vastagbél működését
vas tartalma pedig segíti a vérképzést és jó hatással van a bőrre is
Görögszéna(lepkeszegmag)
koleszterindiéta része , elősegíti az emésztést
vértisztító, gyulladáscsökkentő, vérképző
ajánlott meghülés és fertözések esetén
nagy mennyiségben tartalmaz lecitint, ami a közpinti idegrendszerre hat, serkenti és regenerálja az idegsejtek működését, serkenti az emlékezést
tisztítja a verőerek beteg nyirokcsomóit, csökkenti a fehéprvérsejt túlképződést
csökkenti a pánikrohamokat
lázcsillapító, segíti az inzulintermelést, leköti a gyomorsavat
szeléntartalma erősíti az immunrendszert
nagyon erős antioxidáns
javítja az étvágyat, segíti az emésztést
flavonoid-származékokat és kollagént tartalmaz, fiatalítja a sejteket
karcsúsít, mert tísztitja a szervezete és bontja zsírt
vízhajtó hatású
Repce, káposzta
magas az Omega3-és Omega 6 zsírsavtartalma, ezálétal közvetlenül hat a szív munkájára,az érfalak rugalmasságát visszaadja, megakadályozza szívkoszorús erek meszesedését
javítja a szem hajszálereinek vérellátását
segíti akollagén termelődését, ezáltal a bőr rugalmassága változik, javítja a bőr vízellátását
L-borostyánkősavat tartalmaz, amely a kötőszövetek rugalmasságáért felelős
Rukkola
vitaminok: A, C, K
ásványi anyag: kálcium, vas
jellegzetes íze, leginkább a mustárra, tormára, földimogyoróra emlékeztet
a zsázsához hasonló élettani hatásokkal rendelkezik
nagy mennyiségű telítettlen zsírsavtartalma miatt, szív-és érrendszeri betegségekben diétás kiegészítő
csökkenti a gyulladásokat
Zab
vitaminok: B1,B2,B3,B5,B7, PABA, D, E
ásványi anyag: foszfor, vas, réz, fluor, cink, magnézium, kálcium
gazdag fehérjékben, zsírokban, cellulózban
meglehetősen magas kalóriatartalmával egyike a legtáplálóbb gabonaféléknek(100 g zab kb. 400 kalóriát tartalmaz)
enyhén izgató hatású, ezért ajánlott fogyasztása fizikai és szellemi fáradság esetén
segít megelőzni az izületi kopásokat
javítja a vérkeringést és segít vérszegénység esetén
gyorsítja a betegségek utáni felépülést
kismamáknak és fejlődésben lévő gyermekeknek, kifejezetten jót tesz, mert tartalmaz auxint, ami egy növekedési hormon
Rozs
vitaminok: B1,B2,B3,E
ásványi anyag: foszfor, vas, fluor, magnézium
segíti az emésztést, javítja a bélműködést
erősíti az idegrendszert
szabályozza a vérnyomást
segíti a vér oxigénellátásűt
enyhíti az izületi problémákat,
csökkenti a fáradságot, stresszoldó hatású
csökkenti a vetélés és koraszülés kockázatát
lassítja az öregedést
Köles
vitaminok: béta-karotin, B1,B2, E
ásványi anyagok: szilícium, nátrium, kálcium, foszfor, vas, fluor
a köles az egyetlen gabonaféle, amely a teljes értékű fehérjék mellett 7 aminósavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen ajánlott betegeknek, nővésben lévő fiataloknak, gyermekeknek
rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású
késlelteti az öregedési folyamatokat,
erősíti a látást
kiváló savtúltengés esetén és vashiányos állapotoknál
szabályozza a vércukorszíntet és a zsíranyagcserét
gyulladáscsökkentő
karbantartja az erek falát és az emésztőrendszert
segít megelőzni a fogszuvasodást
kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat , körmöket erőssé teszi
sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz-magas a fütőértéke