Az egészéges táplálkozás fontos része a magas vitamintartalmú csírák és mikrozöldek fogyasztása.
Változatos módon illeszthetjük táplálkozásunkba:
♥szórjuk salátára,szendvicsre,sült húsra,keverjük a körethez színesítőnek
♥újhagyma és retek mikrozöld jól illik a halakhoz
♥a bazsalikom passzol a csokis sütihez,édes és ánizsos jellegének köszönhetően
♥a házi pizza tetejére mikrocékla és mikrokáposzta kerülhet
♥egy sima sajtos spagettit, vagy egy sonkás szerndvicset feldob az enyhén borsos rukkola mikrozöld
♥sült kolbász mellé keverjünk mikroborsó levélből tzatzikit
♥tojásrántottára pedig bármilyen zöldet szórhatunk, különleges és ízes lesz tőle
Mikrozöldek
- magas tápértékű, az elvetett zöldség-,fűszer-vagy gabonamagból kikelt zsenge növénykék, koncentráltan jelenik meg az adott növényre jellemző íz
- duzzadnak az életerőtől, óriási vitaminbombák,amelyre most télen olyan nagy szükségünk van
- népszerűségüket,magas tápértéküknek, élénk színüknek, különleges textúrájuknak és egyedi ízviláguknak köszönhetik
- nagyon sok bioaktív vegyületet(flavonoidok,glükozinolátok és fitoösztrogének), ásványi anyagot(Ca,Mg,Fe,Mn, Zn,Se és Mo)található bennük.
- nagy mennyiségű C-, és E-vitamint,béta-karotint,aminósavakat,enzimeket tartalmaznak
- például a mikrozöldség vöröskáposztában a kifejlett káposztához képest 40-szer több E-vitamin, 6-szor több C-vitamin, és 69-szer több K-vitamin van
- ugyanakkor a zöld hajtások nitrát tartalma jóval kisebb a kifejlett növénynél
- a termesztéshez mikrobiológiai tísztaságú magokat használunk
Csírák
- legtöbbje valódi superfood
- míg a mikrozöldek esetében a szárat és a leveleket fogyasztjuk el, a csírák esetében a magot és a szárat
- magas vitamintartalmuk,jelentős aminosav-,enzim-,az antioxidáns-és az ásványi anyag tartalmuk
- fontos,értékes és nem utolsó sorban finom tápanyagforrást jelentenek
- teljes egészében emészthető élelmiszerek,amelyek azonnali energiát biztosítanak szervezetünk számára